söndag 16 september 2012

Djurparker- kom nämre naturen och djuren! (v.37)

Vissa påstår att det är djurplågeri och onaturligt att låsa in vilda djur i små utrymmen som man gör på djurparker. De får verken gömma sig eller göra vad som är naturligt för dem. Skulle man stoppa människor i burar eller små utrymmen där folk skulle står och glor på dem varje dag? Är djurparker verkligen bra för djuren eller är det bara bra för oss människor, för att vi ska lära oss mer om de vilda djurens beteenden utan att behöva vara i det vilda?


 

Jag anser att det är bra med djurparker för flera olika andledningar som t.ex...
  • Bevara utrotningshotade djur! I flera länder pågår det olagliga tjuvjakter på djur som är utrotningshotade, till och med på naturreservat där djur ska slippa bli dödade av människor. På djurparker slipper dem det!
  • Studier! Utan att behöva ge sig ut i det vilda kan man lära sig mer om djuren och deras beetender. Vi som bor i storstaden har inte alltid tid att åka ut till landet eller på safari och det är därför det är bra med djurparker, som till exempel Skansen som ligger 5- 10 min från Centralstationen eller Central Park Zoo, för då hinner med naturen i sitt stressiga storstadsliv.
  • Storstad Vs natur! Som jag skrev i punkten innan så har inte de i storstaden till att åka ut i naturen eller på safari. Om inte djurparker skulle finnas skulle vissa barn i storstäder aldrig se vilda djur på riktigt. Med hjälp av djurparker får de möta naturen och lära sig av den!
MEN det finns också flera dåliga saker med djurparker t.ex ...
  •  Brist på utrymme! Om vi tar vargar som ett exempel... Vargar är vana vid att gå 20-25 km per dag och själva välja sin flock, men på djurparker blir dem påtvingade att tillhöra en flock och får inte den motion som de är vana vid. De har ingen fri vilja!
  • Stressade! Djuren blir stressade p.g.a brist på utrymme, mat, stimulans, gömställen, att de känner sig övervakade/iakttagna eller att det inte är deras naturliga miljö. 
  • Onaturligt! Vissa djur blir tama, de blir till exempel uppväxta på djurparker och sedan utsläppta och vet inte hur de ska klara sig.
Det jag älskar med djurparker är...
  • Atmosfären! Jag älskar hur glada alla barn och människor blir av att se djuren och deras ungar. Att bemöta ny miljö och nya arter.
  • Djuren! Att man få se nya arter och deras ungar. Att man får ibland röra djuren och vara med och leka med dem, som på till exempel delfinshower. Att få fina och söta bilder på dem, som man aldrig skulle fått i naturen.
  • Kunskap! Lära sig mer om djuren, vad de äter, kommer från med mera. Man skulle aldrig vilja ta reda på det annars men på djurparker finns det lätt till hands.

Varje gång jag är i en ny stad eller nytt land besöker jag alltid en djurpark. Det har blivit som en tradition för mig, för jag älskar att se nya djur/arter och se hur de har det på andra ställen än i Sverige. Jag tycker om djur väldigt mycket och tyckeratt de är riktigt söta. Utan djurparker skulle jag aldrig kunna vara nära mitt favoritdjur, leoparden.

Jag har inte så många speciella minnen ifrån djurparker, men jag minns min favorit djurpark i södrafrankrike utanför Nice. På MarineLand kunde man få se nästan alla vattendjur i världen, bl.a späckhuggare, hajar, isbjörnar eller sjölejon. Det jag minns att jag tyckte var häftigast var späckhuggar-showen för då fick man se dem göra konster och det var bara ett jätte tunt glas mellan mig och späckhuggarna. Jag minns hur vackra jag tyckte de var men samtidigt hur läskigt det var att sitta två meter ifrån dem, att när som helst kunde glaset gå sönder och då var man död! Lyckligtvis hände det inget, men showen var riktigt bra och jag köpte på vägen hem en liten späckhuggar-gosedjur som jag fortfarande har kvar på min souvenirhylla i mitt rum!


Vissa djurparker tar väl hand om sina djur och på andra inte. De leker med dem, ger dem den kärlek och utrymme de behöver. Jag vill och önskar att alla djurparker i framtiden kommer passa djurens och människornas behov. Att alla djur och människor mår bra av att vara på djurparker och trivs där precis som jag!